top of page
Burgerhulpverlener worden

Burgerhulpverleners

Waarom burgerhulpverlener te worden?

Onze mening is dat iedereen in nood geholpen moet worden en zeker als het leven aan een zijden draadje hangt. Het maakt dan niet uit of je professioneel hulpverlener bent of een toevallige voorbijganger. Je kunt beter iets doen, dan niets. Vanuit dat oogpunt kunnen we samen maatschappelijk ervoor zorgen dat we zoveel mogelijk mensen kunnen helpen, ongeacht functie of ervaring. Via HartslagNu is het mogelijk om jezelf te registreren en onderdeel uit te maken van een groot netwerk. Je kunt dan burgerhulpverlener worden en dat vinden wij een ontzettend goed initiatief. Als hulpverleners kunnen wij alleen maar hopen dat steeds meer mensen zich aanmelden om burgerhulpverlener te worden, met name beveiligingsbeambten in het bijzonder. Zo kunnen we samen maatschappelijk bijdragen aan het redden van levens, op het moment dat dit echt nodig is.

 

De eerste zes minuten zijn het belangrijkst

De cruciale tijd bij een hartstilstand is de eerste 6 minuten. Hoe sneller iemand gereanimeerd wordt, hoe groter de kans op leven én leven met minimale schade. Voor de professionele hulpverlening is het vaak lastig om binnen deze tijd bij een slachtoffer aan te komen. De burgerhulpverlener start in die kritieke minuten de eerste hulp op.

Taken van de burgerhulpverlener

Wanneer 112 wordt gebeld, stelt de meldkamer Ambulancezorg vast of het om een mogelijke hartstilstand gaat. Als dit het geval is, ontvangen de burgers die het dichtstbij het slachtoffer zijn automatisch een alarmoproep. Je gaat naar het slachtoffer toe (of haalt eerst een AED, afhankelijk van de oproep) en je start de reanimatie alvast op. Dat kan handmatig zijn of met behulp van een AED. Je reanimeert net zo lang totdat de ambulance is aangekomen en professionals het werk van je overnemen. Iedereen die kan reanimeren en 18 jaar of ouder is, kan zich bij HartslagNu aanmelden. Hoe meer mensen bij het netwerk zijn aangesloten, hoe beter het is. 

Registreer je als burgerhulpverlener wanneer je kan reanimeren. Daarnaast moet je ook willen reanimeren als dat nodig is. Ben je al professioneel hulpverlener? Ook dan is je registratie van harte welkom!

bottom of page