top of page

Mogelijk ook taakstrafverbod bij geweld tegen beveiligers


Rechters mogen bijvoorbeeld geen taakstraf meer uitdelen aan iemand die een politieagent of brandweerman heeft belaagd. Ook boa’s genieten deze extra rechtsbescherming, wanneer zij actief zijn in de openbare ruimte. Veel particuliere beveiligers werken eveneens in de openbare ruimte of in een semi-openbare ruimte, zoals het openbaar vervoer. Zij lopen zeker niet minder kans om met agressie geconfronteerd te worden, dan hulpverleners die door de overheid worden betaald. Dat vindt ook minister Grapperhaus, zo vertelde hij tegenover BeveiligingNieuws.nl.


Een aanval op een hulpverlener wordt momenteel veel zwaarder bestraft dan een aanval op een burger. Particuliere beveiligers zijn ook hulpverleners, maar worden door de wetgever nog steeds als burgers beschouwd. Daar gaat binnenkort mogelijk verandering in komen. Minister Grapperhaus (minister van Justitie en Veiligheid) gaat hierover in gesprek met de beveiligingsbranche.

Grapperhaus: “Ik vind dat we iets moeten doen om ook particuliere beveiligers een betere rechtspositie te geven en ik ben daarover in gesprek met Ard van der Steur, de voorzitter van de Nederlandse Veiligheidsbranche. Ik geloof heilig in de combinatie van repressie en een nieuwe norm die mensen duidelijk maakt dat geweld tegen hulpverleners niet geaccepteerd wordt. Voor het zover is, zal ik daar met de beveiligingsbranche nog verder over door moeten praten om te kijken hoe we het taakstrafverbod ook kunnen invoeren voor particuliere beveiligers. Een groep beveiligers is enige tijd geleden een petitie gestart om druk op de politiek te kunnen uitoefenen, zodat die mogelijk meer vaart gaat zetten achter een wetswijziging die de rechtspositie van particuliere beveiligers en verkeersregelaars gaat verbeteren. Deze petitie is inmiddels door ruim 3000 mensen ondertekend. Zie deze website voor meer informatie. Er werken zo’n 20.000 mensen in de particuliere beveiliging, dus meer handtekeningen moet mogelijk zijn!

38 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page